Vegyünk házat!

Ebből még bármi lehet

Ha tetszett a bejegyzés, kövess minket a Facebookon!

2022. május 09. - vegyunkhazat_admin

Körülbelül három évvel ezelőtt írtam a legutóbbi bejegyzésemet, amit most félkész állapotban meg is találtam a piszkozatok között. Mintha hirtelen becsapódott volna egy meteorit, nagyjából úgy szakadt meg a blogon az élet. Vagy mintha egy szakember épp a bejegyzés írása közben esett volna le a tetőről. Habár az sokkal életszerűbben hangzik, ilyen szerencsére nem történt. A porlepte bejegyzéskezdemény viszont viccesen a "Lendületben" címet viseli, pedig az épp akkor fogyott el (ennek ellenére nemsokára olvasható lesz a bejegyzés). De szerencsére nem végleg - ahogy a friss példa is mutatja.

Három év távlatából azt gondolná az ember, hogy hátra lehet dőlni, ennyi idő alatt biztosan elkészült az, ami akkor még nem volt kész. Ez (köz)hellyel-közzel igaz is, ugyanis egy családi ház körül mindig van munka. Főleg, ha olyan a szabályozási és támogatási környezet, hogy újra és újra be lehet, vagy bele érdemes vágni valamibe.

Visszamenőleg már nem akarom újra elővenni a szigetelés és a napelemes rendszer kérdését. Ez két olyan projekt volt, amik az MFB hitellel és a sokat emlegetett projektmenedzserrel terhelten jó sok időnket lekötötték, a történet megszakadása után azonban nagyrészt zökkenőmentesen lezajlottak. JÓ, persze, nagyon vártuk a végét. De így visszanézve nem hemzsegnek a rossz emlékek ezekkel kapcsolatban. Talán jó tanácsként érdemes elraktározni, hogy a homlokzati színek nem mindig pont ugyanúgy néznek ki felkenve egy 30-40 négyzetméteres felüleletre, mint ahogy azt a színmintán láttuk. Szóval az simán megeshet, hogy a feleségünk sírva követeli, hogy színeztessük újra az egészet, és csak nagyon kemény melóval sikerül meggyőzni arról, hogy ez nem túl jó ötlet. Majd még kiszívja a nap. Meg amúgy is, milyen vagány az utca többi házához képest. Ésatöbbi. Emellett a visszatérő tanulság az, hogy érdemes tisztában lenni minden szakma alapismereteivel, hogy ne utólag villanjanak be kellemetlen meglepetések. Amikor mondjuk meglátsz egy házszigetelést, és feltűnik, hogy az ereszcsatorna függőleges elemeit műanyagra cserélték, mielőtt beépítették volna a szigetelésbe, de eközben a te házad szigetelése már elkészült, azzal a különbséggel, hogy a te szakembered a régi, rozsdás, fém csatornát tüntette el a szigetelésben. Aki magától nem tudja, hogy ezt így kellett volna, az magára vessen.

A nagy projektekkel addig álltunk le, amíg ki nem derült, hogy elindul az otthonfelújítási támogatás, aminek a keretében 6.000.000 forint előfinanszírozott felújításnak vissza lehet igényelni az 50 százalékát a megfelelő feltételek teljesülése esetén. Voltunk annyira szerencsés helyzetben, hogy bele tudtunk fogni egy átfogó projektbe, aminek a középpontjában a tetőfelújítás állt. Szóval mindenki elhiheti, téma van bőven. Remélem tehát, hogy a lendület visszatér. Hogy ez elég lesz-e restartolni a blogot, az meg majd kiderül. Ebből, ugye, még bármi lehet...

A bejegyzés trackback címe:

https://vegyunkhazat.blog.hu/api/trackback/id/tr9717827401

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása