Vegyünk házat!

Felvillanyozva

Ha tetszett a bejegyzés, lájkolj minket a Facebookon!

2019. április 04. - badaydeni

Rég írtam bejegyzést, aminek egyszerűen olyan sokféle oka van, hogy inkább nem is taglalom. Az egyik ok viszont szorosan kapcsolódik az előző bejegyzéshez, tulajdonképpen annak folytatása, úgyhogy most jöjjön, aminek jönnie kell: miután búcsút intettünk a gáznak, és a hónunk alá csaptuk az első fűtőpaneljeinket, akkor jött csak igazán a feketeleves. Ahogy mondani szokás.

Képletesen persze. Átfutva az előző bejegyzést, az rögtön feltűnt, hogy mennyire egyszerűnek és kézenfekvőnek láttam akkor a villanyfűtésre való átállást. Az elkötelezettségem azóta sem változott, bár az idő vasfoga kicsit a maga képére formálta a véleményemet, ha lehet élni egy ilyen képzavarral.

A fűtőpanelek ott várakoztak szépen sorban a dobozukban, amikor egyszer csak beesett az ablakon egy hirdetés. Ahogy az lenni szokott: derült égből a villanycsapás. Egy napelemekkel foglalkozó cég hirdette magát benne méretes betűkkel, az alapelv pedig neonfényben izzott lelki szemeink előtt: nincs többé villanyszámla. Rögtön elkezdett bennünk motoszkálni, a dejóvolna kéjes dallama, aztán fogtuk az ötletet, és benyomtuk a középtávú tervek fiókjába, úgy 5 év múlvára. Azért persze megnéztük, mennyibe kerülne és miről is szól a cég ajánlata. A 10% önrész mellett a szükséges pénz többi részét az Európai Unió adja a Magyar Fejlesztési Bankon keresztül, és mivel háztartási kiserőműről van szó, ezért valóban nem kell villanyszámlát fizetni, csak évente egyszer van leolvasás. A közbeeső időben nagyjából az eddigi villanyszámlának megfelelő összeggel kell visszatörleszteni a 0%-os hitelt, maximum 20 éven keresztül. Jól hangzik, de. Éppen most vettünk új fűtőtesteket, ráadásul ezekből kell majd még a komolyabb fűtésszezonig plusz három darab.

Azonban. A pályázati lehetőség, a 0%-os hitel, a nincs villanyszámla ígérete lépten-nyomon felbukkant, így a terv középtávúsítása után egy héten belül egy baráti beszélgetésben is - egy kis extrával. Kiderült ugyanis, hogy vannak projektmenedzser cégek, amelyek az egész folyamatot végigviszik helyetted, a díjuk pedig elszámolható a pályázat önrészében. Ráadásul a barátaink ismerőseinek rengeteg jó tapasztalata és közvetlen kontaktja is volt egy ilyen céghez. Őket azért még felhívtuk, és a középtávú tervek fiókjáról máris elkezdett lekopni a felirat. Az egész várjunk ki vele dolog innentől kezdett ránk omolni. A beszélgetés végére egyértelmű volt, hogy a cég valóban mindent intéz, és hatalmas bónuszként saját maga is napelem forgalmazóvá vált az évek során, tehát azt is tud jó áron behozni a projektbe. És az egész hitelt mindenféle energetikai korszerűsítésre, azaz például homlokzati hőszigetelésre is rá lehet húzni. Csak kapkodtuk a fejünket. Egy szigetelt ház napelemekkel és villanyfűtéssel, az nagyon tuti.

A folyamat rögtön magába szippantott minket, de a bonyodalmak természetesen csak itt kezdődtek. Olyannyira, hogy az előző bejegyzésem megszületése óta eltelt 8 hónap alatt nem került pont az i-re. Jogos kérdés lehet, hogy akkor én most ajánlom-e bárkinek a pályázatot, a hitelt meg a napelemeket a projektmenedzserrel együtt? Vagy külön-külön. Akárhogy is. Annak ajánlom, akinek van idegrendszere hozzá, ki tudja várni, és főleg annak, akinek nincs másként meg a forrása egy ilyen beruházásra. Meg annak is ajánlom, aki össze tudja hozni az önrészt, a projekthez esetlegesen szükséges fejlesztések árát, vagy van hozzá egy ismerőse, aki megelőlegezi mindezt. Annak is ajánlom amúgy, aki ért az ilyen pályázati anyagok kitöltéséhez, mert ismerek olyan embert, aki ezt egymaga végigcsinálta projektmenedzser nélkül, és azóta már szigetelt házban lakik.

De, ha valaki még bizonytalan lenne, a fűtőpanelek és a napelemes pályázat párhuzamos története folytatódjon egy következő bejegyzésben...

A bejegyzés trackback címe:

https://vegyunkhazat.blog.hu/api/trackback/id/tr2514157821

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása