Vegyünk házat!

A fűtőpanel és ami mögötte van

Ha tetszett a bejegyzés, lájkolj minket a Facebookon!

2019. április 05. - badaydeni

Sebtiben elkezdtünk dolgozni a pályázati anyagon, mert bár mindent a projektmenedzser csinál, azért kelleni fog egy energetikai tanúsítvány (összesen három egyébként: előtte, a tervek szerint, meg a végén, amilyen lett), árajánlat a kivitelezőktől, nullás igazolások a közművektől, stb.

Ezeket az ember a maga módján gyorsan megszerzi, hogy minél előbb összeálljon a pályázati anyag, és a projektmenedzsernek rá aztán tényleg ne kelljen várnia, hiszen maga a folyamat egy bizonyos pontig van a kezünkben, onnantól viszont különböző időkeretek vannak, amiket végigizgulhatunk. 60 nap ide, 60 oda, és csak azt vesszük észre, hogy telnek a hónapok.

Mi persze szerencsésnek mondhatjuk magunkat, mert ez idő alatt sem kellett unatkoznunk. Az önmagában is elég izgalmas, ha az ember megpróbálja végleg leszereltetni a gázóráját, hiszen az éves leolvasásra érkező személy ezt nem teheti meg, küldenek majd valaki mást. Aztán, ha ők elvitték az órát és megszűnt a szerződéses viszony, akkor hívni kell egy következő valakit, aki majd megcsinálja a közterületi zárást (tudniillik elzárja a gázcsapot, mert erre van külön ember). Ki tudja, miért, de olcsóbb elvitetni az órát, mint azt mondani, hogy most egy darabig csak szüneteljen a szerződés. A kéményseprő persze még ezután is azt írja be a papírjára, hogy a gázkészülékkel minden rendben van, mert bonyolult lenne most ebbe belemenni.

Izgalmas persze az is, amikor 9000 wattot kapcsolsz arra a hálózatra, amelyen eddig pont ennyivel kevesebb fogyasztó volt. A hálózatunk szerencsére elég jól szegmentált volt ehhez a művelethez, és a 25A is elbírta a plusz terhelést. Annyit kellett tennünk mindössze, hogy mindegyik fűtőpanelnek megtaláljuk a megfelelő konnektort. Sokáig viszont nem örülhettünk ennek, mert a tetőre telepített napelemeknek fontos feltétele, hogy a villanyhálózatunk háromfázisú legyen, mert az inverter is háromfázisú (persze van ebből egyfázisú is, de a projektmenedzser cége olyannal nem foglalkozik). Ekkor jön el az a pont, amikor hiába van az embernek egy nagyon jó és megbízható villanyszerelője, hiszen csak az EON által képesített villanyszerelő nyúlhat a villanyórához.

És az olyan, mint amikor hurrikánban próbálsz kártyavárat építeni. A kártyavár itt képletesen az eddig jól felépített költségvetésünk volt, a hurrikán pedig az, amikor a villanyszerelő kijött, megvonta a vállát, és elkezdte sorolni, hogy ez mivel jár, azaz mi tartozik a mérőhely szabványosítás égisze alá: új villanyóra, földelés, tetőtartó csere meg a többi apróság. Ugyanis manapság olyan villanyórát, mint amilyen nekünk van, nem építenek. Kizárólag műanyag óraszekrénybe helyezhetők a megszakítók, egy részét pedig le is kell plombálni, ráadásul a tetőtartóról leágazó áramvezeték nem kanyaroghat a padláson, egyenes vonalban kell falon kívül belépnie a szekrénybe. Aztán megkaptuk az egészre az árajánlatot. Csak pislogtunk. Háromszáztízezer forint. Ráadásul a három fázis miatt újabb ampereket is vásárolni kell az EON-tól, ami ebben a költségben még nincs benne. Ezzel közel négyszázezerre emelkedett a kivitelezés ára, és ez az a pont, ahol már nagyjából ott tartunk költségben, amiből kijött volna egy új gázkazán is az engedélyeztetéssel együtt. Igaz, ez már egy jelentős lépés a nagyobb jó felé, de finoman szólva nem volt természetes a mosolyunk, amikor a vadonatúj villanyóránkon keresztül először nyomták rá a házra az áramot - majd minden elsötétült. Majd újra és újra ez történt, akárhányszor felnyomták a biztosítékokat, és még késő este, amikor hazaértünk, akkor is ez várt minket. Erre mondják, hogy nem volt zökkenőmentes az átállás az egyfázisú rendszerről a háromfázisúra.

Azóta persze minden jó, hiszen csak a fűtőtesteket kellett a megfelelő konnektorokba átdugni, és máris helyreállt a rend. A háromfázisú rendszer érzékenyebben reagál, és az egyes fázisok kevesebbet bírnak, mint az eddigi villanyóra, de a kezdeti nehézségek óta minden jól működik. Azt azért hozzá kell tenni az igazság kedvéért, hogy egész napos áramszünet esetén a ház tökéletesen offline-ra vált, ilyenkor se meleg víz, se fűtés, se semmi. Ezt a patthelyzetet a későbbiekben egy áramfejlesztővel mindenképpen ki kell védenünk, hogy ha ilyen időszakokban otthon tartózkodunk, akkor legalább az egyik szoba fűthető legyen. Amit még tudni kell: bár gázszámla nem jön, a villanyszámla értelemszerűen sokkal magasabb lesz, mint eddig. Ez lelkileg megterhelő lehet, de ha az ember alaposabban utánaszámol, alig kerül többe a villanyfűtés, mint az eddigi gázrendszerű, viszont a házban egyenletessé válik a hőmérséklet. Nincsenek kiugrások, amikor a kazán megtolja a rendszert, és nincsenek mélypontok, amikor már hideg van, de a termosztát még nem érzékelte. Mivel a munkánk miatt nagyon kiszámíthatatlanul érünk haza általában, nagyon jól jön, hogy az okostelefonos applikáción keresztül bármikor tudjuk szabályozni a fűtést.

Várunk

Ha már áram, akkor feszültség: 8 hónap alatt nincs pont a pályázati anyag végén, holott a projektmenedzser szerint nagyon csekély feltételnek kell megfelelni a pályázaton (link itt), tulajdonképpen még a passzív BAR lista sem akadály. Ennek megfelelően elutasított pályázat sem nagyon volt, szóval, ha belevágunk, akkor biztos a siker. Az ember azért mégis feszültté tud válni, ha november végén beadja az anyagot, majd nagy nyaggatásra csak február elején történik valami. De az sem sok, csak egy hiánypótlás, amit hiába adtunk be gyorsan, azóta ugyanúgy csak kényszeredett mosolyokba bújtatott beszélgetések vannak a projektmenedzserrel. Persze, tudom, hogy csak formalitás, meg normális ez így, de azért hívlak, hátha van infód. Nincs. Mert ez formalitás és tényleg normális. Úgyhogy most várunk.

Hozzá kell tenni, a rendszer akkor lesz teljes, ha a házra rákerül a szigetelés, a tetőre pedig a napelemek. A várakozások szerint ez közel a felére csökkentheti a villanyszámlánkat, miközben az éves leolvasásnál kijöhetünk nullára a napelemek által visszatermelt áram miatt. Ha minden úgy zajlik, ahogy azt a fehér papíron levezették nekünk meg aztán mi is magunknak, akkor havonta 20 ezer forintból törlesztjük a hitelt, miközben a napelemek elvégzik a dolgukat - és még környezettudatosak is leszünk.

A bejegyzés trackback címe:

https://vegyunkhazat.blog.hu/api/trackback/id/tr114737071

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása